37. Ri Rock festival: Alternativa nasilju

Ri Rock festival ponovno se javlja u drugačijem izdanju, koji uz glazbeni dio predstavlja i humanitarnu notu. U suradnji sa Rijeka Tattoo Expo i SOS telefonom – Rijeka, Ri Rock pokreće projekt “Alternativa nasilju” koji će biti obilježen kroz niz događaja sve do sredine prosinca.

Jedan od najdugovječnijih demo festivala, Ri Rock festival, otvorit će svoja vrata po trideset i sedmi put u kultnom riječkom klubu Palach. Kroz tri dana, festival donosi mnoštvo glazbe, druženje generacija, zanimljive suradnje, odličan natjecateljski program uz bogate nagrade te nastupe poznatih gostujućih bendova Seven That Spells, Fakofbolan i Šank.

Predstavljeno je to danas na riječkom Korzu na jednoj neobičnoj medijskoj konferenciji gdje su predstavnici triju udruga svoja lica “ukrasili” modricama kako bi ukazali na problematiku nasilja u našem društvu te potaknuli tolerantnost među građanima, što je ujedno i tematika ovogodišnjeg Ri Rocka.

Natjecateljski koncertni program Ri Rock Festivala održat će se 4. i 5. prosinca, sa šest natjecateljskih bendova po večeri. Završna večer Festivala održati će se 12. prosinca u Palachu, gdje će tri pobjednika s prvih večeri festivala imati priliku predstaviti svoj opširniji repertuar i nastupiti uz svjetski poznate vladare psihodeličnog rock‘n roll podzemlja, bend Seven That Spells. Posjetitelji Festivala moći će, kao i svake godine do sada, glasati za bendove putem ulaznica, a u odabiru pobjednika pomoći će im i stručni žiri.

Kao i prethodnih godina Udruga Ri Rock nudi autorskim bendovima s područja Primorsko- goranske i Istarske županije da se prijave za nastup i predstave svoj rad u 20 minuta. Prijave su otvorene od 5. do 19. studenog, a bendovi se mogu prijaviti na službenoj stranici Udruge Ri Rock. Za prva tri mjesta osigurane su raznolike i bogate nagrade te titula pobjednika 37. Ri Rock Festivala.

Osim glazbenog, Ri Rock ove godine donosi i humanitarni dio festivala. Zanimljiva i neobična suradnja triju riječkih udruga čini magični spoj alternativaca, tetoviranih pojedinaca, glazbenika, volontera i svih onih koji su „drugačiji od drugih“. Toleranciju i alternativu nasilju u suradnji će promovirati udruge Ri Rock, Rijeka Tattoo Expo i SOS telefon – Rijeka, svatko iz svog gledišta i iskustva. Kroz niz različitih akcija nastojat će pokazati da svi oni koji su odlučili biti drugačiji  mogu pružiti odličan primjer i predvoditi borbu protiv nasilja i diskriminacije. Alternativci, glazbenici i istetovirani pojedinci u direktnom kontaktu s građanima u javnom prostoru, zajedno sa volonterkama koje rade sa žrtvama nasilja, promovirati će toleranciju i međusobno prihvaćanje.

Zajednički projekt ove tri udruge građana je prvi Riječki Alternativni Kalendar, kojeg čine riječki glazbenici, tetovirani pojedinci, volonteri/ke i ostali građani s vrlo jasnom porukom: POSTOJI ALTERNATIVA NASILJU. 

Cijena kalendara iznosit će 30,00kn, a moći će ga se kupiti na promotivnom štandu Udruge SOS telefon – Rijeka 16. studenog na riječkom Korzu, promotivnom štandu Udruge Ri Rock na riječkom Korzu od 30. studenog do 4. prosinca, Ri Rock Festivalu 04., 05, i 12. prosinca te promotivnom štandu Udruge Ri Rock na ovogodišnjem Rijeka Tattoo Expou 11.,12. i 13. prosinca. Prikupljeni novac donirati će se udruzi SOS telefon – Rijeka za pomoć žrtvama nasilja.

Idući korak projekta jest javna akciju na riječkom Korzu, kojom će se obilježiti Međunarodni dan tolerancije 16. studenog. Članovi/ice, aktivisti/ce i volonteri/ke u direktnom će kontaktu s građanima pokazati pozitivni primjer suradnje, međusobnog prihvaćanja i bogatstva koje nam donosi različitost. Uz to, akciji će se pridružiti i osobe iz riječkog javnog života – članovi benda Grad i Grč kako bi zajedno ukazali na to da postoji alternativa nasilju.