Godina Zmaja Tattoo Zagreb

Dule Dokmanović: “Biti orijentiran na svoju kvalitetu, istraživati i uvijek i uvijek učiti- to je put ka uspjehu”

Studio Godina Zmaja ove godine proslavio je svoj dvadeseti rođendan, a nalazi se u Zagrebu. Vlasnik salona je Duško Dokmanović Dule, jedan od začetnika tattoo scene u Hrvatskoj. Dule je kroz svoj studio obučio brojne tattoo artiste, a jedan od njih je i njegov sin Matija, danas vrhunski tattoo majstor koji radi i živi u Danskoj. Trenutno u salonu radi i uči mladi Luka Vidaković.
Donosimo vam razgovor s Duletom i Lukom koji će sudjelovati na Riječkoj tattoo konvenciji u prosincu ove godine.

Dule, jedan si od prvih tattoo artista na ovom području, začetnik ovoga što danas Hrvatska ima od tattoo scene. Koliko se dugo zapravo baviš tetoviranjem i kako je započelo?

1655271_1168257633191756_1777718459_nSalon za tetoviranje i Body Piercing Godina Zmaja počeo je sa radom 1995. Godine i moram napomenuti da je prvi koji je počeo sa body piercingom u Hrvatskoj. Znači punih 20 godina sam u tome. S obzirom da sam od malih nogu u crtanju, slikanju i rezbarenju, bilo je pitanje vremena kad se budu otvorila vrata gdje ću se negdje naći i eto, ´95.-e se desilo upravo to gdje sam još i danas. Da i jedan sam od tri začetnika ove umjetnosti na ovim područjima. Postoje dva studija, jedan u Sesvetama u kojem trenutno niko ne radi jer je teško naći adekvatnog djelatnika, dok drugi studio u gradu radi punom parom.

I sina si uvukao u tattoo svijet?

Eto od moja dva sina, Matija ide mojim stopama. Pa česta prisutnost u salonu, naravno da je djeci to bilo zanimljivo, stalno je nešto crtkarao, uvijek s olovkom u ruci, dok ga nisam pitao jel bi probao tetovirati. Bez imalo straha, čak kao da je samo čekal da ga to pitam, naravno da je pristao. Uz male upute i savjete svoje prve radove napravio je već sa 13,5 godina, koje i dan danas imam prilike vidjeti i nemaju nikakve zamjerke, a sa 15 godina već je radio preko cijelih leđa rad, koji se mogao vidjeti i u jednoj televizijskoj emisiji. Malo po malo njegov napredak je uočljiv i eto, danas peče zanat u Danskoj. Postaje jedan od eminentnih tattoo majstora koji će sigurno uskoro stati rame uz rame renomiranim svjetskim majstorima.

U posljednje vrijeme ne posjećuješ više konvencije pa je Rijeka zapravo tvoja „povratnička“ konvencija. Koji je razlog tome da si se povukao?

Da, konvencije su mi malo strane u zadnje vrijeme, čisto zbog toga jer je Matija uzeo inicijativu i prezentaciju salona, međutim zbog situacije vraćam se i drago mi je da je to upravo Rijeka. Malo smo se opuštali po moto susretima, da nam posao bude zanimljiviji i još privlačniji.

Trenutno s tobom u studiju radi mlada nada tattoo scene, Luka Vidaković. Kako ide njegov napredak i kakav je to uopće proces iz tvoje perspektive?

Luka je zahvalan učenik koji radi sve što mu se kaže, a usput stvara jedan svoj stil. Samo učenje je težak i dugotrajan proces, strpljiv, a potreban je i talenat da bi bio dobar majstor koji se izdvaja iz klišeja, jer danas ima masa njih koji se zovu majstorima, a daleko su i od standarda. Poštovanje prema svemu tome i ako si izgrađen kao pošten čovjek, uspjeh je zagarantiran. Biti orijentiran na svoju kvalitetu, da sve bolje i bolje radiš, istraživati i uvijek i uvijek učiti raditi. To treba biti prioritet, to treba biti cilj ka pravome majstoru, sve ostalo je u drugom planu i doći se samo od sebe, klijenti to vide.

Što ti kažeš Luka? Kako ide tvoj napredak i učenje tetoviranja?

Moram reći da se već dugi niz godina bavim ovim zanatom, ali moja prava izobrazba je počela tek prije dvije godine kada sam upoznao Matiju i počeo raditi u salonu u Harambašićevoj. Tamo sam eto naučio osnove higijene, zaštite od prenosivih bolesti, unakrsne kontaminacije i naravno sam zanata tetoviranja.

Kakav je Dule mentor?

Pa to je odlično pitanje. Jako puno sam naučio od njega. Čast mi je što mogu raditi i učiti rame uz rame s jednim od začetnika tattoo scene u Hrvatskoj, tako da pratim sve što Dule radi u salonu. Od razgovora s klijentima do tetoviranja, koje on odrađuje po vrlo visokim standardima kvalitete i velikom dozom artističkog te tehničkog dijela tetoviranja što je jako važno u ovome poslu.
Radio si i s Matijom, Duletovim sinom- kakva je razlika u njihovim stilovima, ne samo u tetoviranju nego i prenošenju znanja?

Tako je radio sam i s Matijom od kojeg sam naučio jako puno ne samo o tetoviranju nego i o samome sebi kao osobi koja će to raditi pravilno i profesionalno. Velika je razlika između ova dva vrhunska majstora, svaki ima nešto što ga odlikuje i od svakoga mogu pokupiti nešto za svoj repertoar, bilo to miksanje nekih specijalnih tonova ili pak neka kreativna strana nekog zadanog rada.
Kako misliš da će se razvijati tvoja „karijera“? Misliš li da je to posao od kojeg želiš i možeš živjeti?

Mislim da se moja karijera razvija baš kako sam ju i zamislio hehehe. Od svoje 16 godine visim po tattoo salonima i to me oduvijek zanimalo. Naravno ovim poslom se može jako dobro živjeti, ne samo financijski kao što mnogi ljudi misle da je prioritet, već i psihički. Radim to što volim, za što se trudim već jako puno vremena i moram reći da svaki dan dolazim sa smiješkom na posao što je u današnje vrijeme povlastica. Imam još par hobija kojima posvećujem vrijeme, a to je crtanje i dizajniranje društvenih igara što sam relativno nedavno počeo i jako mi se svidjelo, volim izrađivati razno razne predmete od drveta i slično. Što se ovog posla tiče, moje mišljenje je da je ovo najbolji i jedini posao kojim se ja želim baviti što duže mogu.