Marko Ganić

Marko Ganić: “Onog trena kada prestanemo biti samokritični i postanemo potpuno zadovoljni pruženim, tada bi trebali i prestati raditi ovaj posao”

Autor: Mia Mohorić

Rijeka Tattoo Expo ove godine slavi svoj peti rođendan, pa smo stoga svojim posjetiteljima i sudionicima pripremili brojna iznenađenja i novosti. Ove godine naša konvencija ugošćuje još veći broj inozemnih i domaćih tattoo artista, a dobar dio njih bio je s nama i proteklih godina.
Pa da ne bi sve ostalo samo na imenima studija i fotkama njihovih radova, odlučili smo pojedinačno predstaviti sve naše tattoo umjetnike koji će sudjelovati na 5. Rijeka Tattoo Expo.
Razmišljajući s kim krenuti, odluka se sama logično nametnula. Prvi u nizu „domaći“ je artist iz Virovitice, prošlogodišnji pobjednik Rijeka Tattoo Expoa, Marko Ganić iz studija Templ of ink tattoo.

Marko se tetoviranjem počeo baviti prije više od petnaest godina, a kako sam kaže, ozbiljan i aktivan rad započeo je prije svega tri godine. Istaknuli smo ovo „svega“ s obzirom da je Marko do sada osvojio brojne nagrade i priznanja za svoj umjetnički izražaj na koži, a njegov napredak i rast prema statusu vrhunskog tattoo artista očigledan je i ubrzan.

Marko, prošle si godine osvojio nagradu za Best of show na Riječkoj tattoo konvenciji. Što se od tada promijenilo na poslovnom planu?

Pa ne znam sta bih rekao, osim što se sve razvija kako sam si i zamislio od samog početka. Rijeka je bila velika prekretnica i svakako je ta nagrada značajna za mene, kao i svaka druga koju sam osvojio. Cilj mi je da stalno tražim način da svoj skill i ujedno ono sto mogu ponuditi dignem na neki sljedeći nivo, a svako priznanje poticaj mi je da nastavim do cilju i prijeđem imaginarne granice.

Da se vratimo koju godinu u prošlost – kako je i kada krenulo tvoje bavljenje tetoviranjem?

Eh ti početci hehehe… Pa bilo je zanimljivo zapravo. Sjećam se da sam, kako bih mogao napraviti prvu mašinicu strgao – e sad dali je bio walkman ili kazić, nešto od tog dvoje, rastavio neki upaljač, sjela je tu i neka žica od gitare, nezaboravni rotringerov tuš i naravno brat kao prva mušterija. Prošlo je od tad krasnih petnaest godina! Iako je to bilo daleko od mojih ozbiljnijih pokušaja koji su započeli prije tri godine, nikako ne treba zanemariti ni dešavanja prije toga.

U tih petnaestak godina naš se artist formirao u pravog umjetnika za platno zvano koža. Danas Marko ima izvrsno opremljen i sređen studijo u Virovitici, radi punom parom, a dolaze mu klijenti iz čitave Hrvatske. Uz to, Marko nađe vremena i za gostovanja u brojnim studijima te sudjelovanje na europskim tattoo konvencijama. Ono što je također specifično jest da je s konvencijama započeo prošle godine, a prva je bila u Ljubljani. Uslijedio je Zagreb, Split pa Rijeka. U tako kratkom periodu, osvojio je desetak priznanja i nagrada u raznim kategorijama- color, black and gray, realisam i slično.

Često gostuješ po drugim studijima u Hrvatskoj, ali i po čitavoj Europi. Što to predstavlja za vas artiste?

Pa možda ne tako često kao što bih htio, ali nadam će se i to promijeniti uskoro. Gostovanja mi nude povezivanje s ljudima sa scene, pozitivno utječu na razvijanje mene kao artista, svaki put doma ponese neko novo znanje koje uvelike pomogne kod samog tetoviranja, a uz sve navedeno, pogotovo ako se radi o gostovanjima u inozemstvu, uvijek je i tu neizostavni dio financija – kojih je kod nas sve manje pa i mi lakše plivamo u ovim našim vodama i uspijevamo održati svoj posao da bi i dalje bili tu s vama.

Kako bi opisao tattoo scenu u Hrvatskoj?

Pa gle, definitivno ima tendenciju rasta, dok s druge strane mislim da smo još uvijek prezatvoreni, prije svega kao artist prema artistu. Podijeljeni smo u manje grupe u kojima se i dalje osjeti rezerviranost po pitanju stvari koje bi eventualno pružile nekakav pomak pojedincu sto se tiče tetoviranja. Mislim da se ništa ne daje bezuvjetno, ali opet to je samo jedna strana medalje. Upoznao sam prekrasnih ljudi bez kojih ne bi ni imao priliku odgovarati na ova pitanja.

Definitivno se možemo složiti s time da tattoo scena u Hrvatskoj ima uzlaznu putanju te se značajno razvija u posljednjem desetljeću, a tetovaže i umjetnost tetoviranja postaje sve više prihvaćene i cijenjene. Dok su nekada rijetki tetovirani pojedinci bili predmetom čuđenja većine, danas svaka druga-treća osoba ima barem jednu malu tetovažu na tijelu. Takav boom na tržištu zahtijeva konstantne nove mogućnosti, nove načine i tehnike tetoviranja, a što za tattoo majstore predstavlja pravi izazov i mogućnost da se dokažu.
Tetoviranje se bez ustručavanja može nazvati jednom od najzahtjevnijih vrsta umjetnosti, jer iako artisti nerijetko kažu da je sve popravljivo, koža je ipak specifično platno. Stoga smo sigurni da je proces učenja ovoga posla dugotrajan i složen.

Koliko se dugo „uči“ tetovirati? Kako zapravo ide taj proces dok postaješ majstor i napreduješ u svom poslu?

Hm, mislim da to ovisi od osobe do osobe, dali si imao nekog mentora ili ne, nekoga tko ti je htio pomoći, uputiti te i nakraju krajeva dati savjete koji cijeli proces znatno ubrzavaju. Proces izgradnje sebe kao majstora tetovaže, artista, tatooista traje onoliko dugo koliko tetoviramo. Mislim da onog trena kada prestanemo biti samokritični i kada postanemo potpuno zadovoljni pruženim, da bi tog trena trebali i prestati raditi ovaj posao. Mislim da je to bitna razlika između tattooista koji imaju evidentan napredak i onih koji tapkaju na mjestu.

Postoji li neka omiljena tehnika u tetoviranju koju bi izdvojio i što preferiraš crtati na koži? Može li se to uopće klasificirati na taj način?

Što se tiče tehnike tetoviranja isprobavam sve jer svaka tehnika ima nešto što smatram da mogu iskoristiti u budućnosti da bih možda mogao dati nešto drugačije. Ipak bih izdvojio dotting i realisam.

I za kraj, konkurencija je u tvom poslu prilično velika. Kako je moguće izdvojiti se i biti drugačiji na tattoo sceni?

Konkurencija je velika, ali treba biti još veća. A kako se izdvojiti u masi- e do tog dijela još nisam došao.

Skromni Marko, iako s obzirom na njegove radove i sakupljene trofeje smatramo da je nepotrebno skroman, veliki je potencijal i jedan od onih umjetnika koji je odlučio ulagati u svoj rad i napredovanje te pokušati biti drugačiji od drugih. Kako nam je sam rekao, mlad je tattoo artist pred kojim je jedan vrlo uspješan i nadasve zanimljiv put. Vjerujemo, ukoliko nastavi ovim tempom, Marko će kroz nekoliko godina biti u samom vrhu Hrvatske tattoo scene, a i šire.

Izdvojeni radovi: