Sve što vas zanima o prvom Riječkom Alternativnom Kalendaru

Kako je nastao prvi Riječki Alternativni Kalendar?

Udruge Ri Rock, SOS telefon – Rijeka i Rijeka Tattoo Expo udružili su svoje snage i maštu te zajedničkim trudom osmislili humanitarni projekt pod nazivom “Alternativa nasilju”. Projekt se odvija u sklopu pripreme i održavanja 37. Ri Rock festivala, a koji ove godine nosi upravo naziv projekta -Alternativa nasilju. Početna ideja triju riječkih udruga bila je glazbenog karaktera, a razvila se u sasvim neočekivanom smjeru.

Kroz humanitarno edukativni projekt stvoren je prvi Riječki Alternativni Kalendar, kojeg su u potpunosti odradili i stvorili volonteri triju udruga. Fotografije koje krase kalendar djelo su koncertnoga fotografa i volontera udruge Ri Rock, Erika Paladina, dok se na fotografijama nalaze glazbenici, bajkeri, volonterke udruge SOS telefon- Rijeka te odabrani pojedinci koji su se odazvali i uključili u ovaj projekt. Alternativni riječki kalendar specifičan je po mnogočemu: osim što njegove stranice krase riječki alternativci, u njemu se mogu pronaći zanimljivi datumi iz riječke povijesti, poput toga da je upravo u Rijeci održana prva hrvatska tattoo konvencija 2010. godine.

Zašto kalendar?

Budući da se radi o humanitarnom projektu, ekipa je morala smisliti i način na koji da doprinesemo našoj zajednici. Spontanoj suradnji priključila se tada udruga SOS telefon – Rijeka. Odluka je pala da sav prikupljeni novac od prodaje prvog Riječkog Alternativnog Kalendara ide za uspješan nastavak rada SOS telefona – Rijeka za pomoć žrtvama nasilja.

SOS telefon- Rijeka, udruga je koja pruža pomoć žrtvama nasilja i drugim osobama u kriznim situacijama putem telefona, ali se bavi i promicanjem građanske svijesti o potrebi zaštite žrtava nasilja, širenje svijesti da je život bez nasilja jedno od temeljnih ljudskih prava.

Cijena kalendara iznosi 30,00kn, a može ga se kupiti na idućim lokacijama:
– 25.11.2015.  – štand Udruge SOS Telefon na riječkom Korzu
– 29.11. do 04.12.2015.  – Ri Rock štand na riječkom Korzu.
– 04. do 05.12.2015 – u Palachu na 37. Ri Rock Festivalu
-12.12.2015. – u Palachu na završnom danu 37. Ri Rock Festivala
– 11. do 13.12.2015. – na 5.Rijeka Tattoo Expo-u u bivšem Bernardiju na Školjiću

Za sve one koji nisu iz Rijeke, a žele imati svoj primjerak prvog Riječkog Alternativnog Kalendara, rezervirati ga mogu putem e-maila tattooexporijeka@gmail.com ili Facebook stranice Rijeka Tattoo Expo.  Broj naklade kalendara je ograničen!

Aktivnosti triju riječkih udruga

16. studenog diljem svijeta obilježen je Međunarodni dan tolerancije, a na riječkom Korzu održana je javna akcija triju udruga na kojoj je prezentiran prvi Riječki Alternativni Kalendar.
Članovi/ice, aktivisti/ce i volonteri/ke u direktnom su kontaktu s građanima pokazali pozitivni primjer suradnje, međusobnog prihvaćanja i bogatstva koje nam donosi različitost. Uz to, akciji su se pridružile i osobe iz riječkog javnog života – članovi bendova Grad i Grč, kako bi zajedno ukazali na to da postoji alternativa nasilju.

U videu možete pogledati kako je to izgledalo na riječkom Korzu, ali i čuti osnovne informacije u projektu “Alternativa nasilju”.