Najuspješniji do sada Rijeka Tattoo Expo

By: Mia Mohorić
Foto: Saša Lončarić

Peti Rijeka Tattoo Expo je iza nas. Još uvijek pod dojmom druženja, natjecanja i zabave te pozitivnih i lijepih komentara naših posjetitelja, ali i tattoo artista, možemo sa sigurnošću reći da je ovo bio do sada najuspješniji Rijeka Tattoo Expo!

40 tattoo artista iz 8 europskih zemalja sudjelovalo je na jubilarnoj petoj riječkoj konvenciji, što je gotovo dvostruko u odnosu na prošlu godinu. Novost je ove godine bio i veći atraktivan prostor ex Bernardija (Ivana Grohovca 1) sa ukupno 1000 metara kvadratnih na dvije etaže. Također, valja naglasiti i popratni zabavni dio programa za trajanja konvencije, a na kojem su sudjelovali domaći i inozemni performeri. Gosti Rijeka Tattoo Expoa bili su Celeste de Moriae, burlesque iz Njemačke podrijetlom sa Cresa, vatreni žongler Vladimir iz Makedonije te ekipa Žonglerata iz Dubrovnika predvođena žonglerom Maurom. Domaći izvođači bili su plesna skupina Flashdance Uniit, Tea Lović (pole dance), Pinky and the Brain– acustic duo te DJ Voljen Korić.

Osim ovih pojedinačnih nastupa, na drugom danu Rijeka Tattoo Expoa, u subotu, održano je i natjecanje za Miss PinUp u organizaciji prve slovenske revije za ljubitelje tetovaža, piercinga i body arta, Bodyart.si. Natjecalo se deset djevojaka, a odabrane su tri finalistice, Maja Špralja ili pin-up imenom zvana Miss Flawless, Ivančica Sišak odnosno Electric Rockabella i Katarina Denona kao Kate De Mona. Tri će finalistice u travnju iduće godine u Ljubljani na Slovenia Tattoo Convention predstavljati Hrvatsku u finalu izbora za Kraljicu pin-upa. Uz riječke pin-up dame za tu će se titulu natjecati i šest najuspješnijih pin-upica izabranih na tattoo konvencijama u Mariboru i Novom Sadu.

Natjecateljski dio programa Rijeka Tattoo Expo sastojao se od tri kategorije dnevno u kojem je sudjelovao velik broj prisutnih artista. U petak su se tako natjecali u kategorijama Best of Black and gray, Best of Ornamental i Best of Friday.

U kategoriji Best of Black and gray prvo mjesto pripalo je Mihi Orniku  iz Maribor ink tattoo studija, drugo mjesto zaslužio je Vlatko Zdravkov iz MG tattoo studija iz Makedonije, a treće mjesto odnio je Spomenko Žarić iz ZenicaInk tattoo Cober studija iz Bosne i Hercegovine.
U kategoriji Best of Ornamental prvo mjesto pripalo je Saši iz Tavci tattoo studija iz Slovenije, drugo mjesto Simoni iz istog studija, a treće mjesto Ani Capan iz studija Oktania tattoo iz Karlovca.
Titulu Best of Friday ponio je Goran Micic iz studija MG tattoo iz Makedonije.

Subotnje kategorije bile su Best of Realism (color or black and gray), Best of Traditional i Best of Saturday.
U zahtijevnoj kategoriji Best of Realism (color or black and gray) prvim mjestom nagrađen je Goran Micic iz studija MG tattoo iz Makedonije. Drugo mjesto pripalo je Luki Feriću Luxu iz tattoo studija Oktania iz Karlovca, dok je treće mjesto osvojio Marko Višnić iz tattoo studija Megrim iz Karlovca.
Titulu prvaka u kategoriji Best of Traditional ponio je Aleksandar Mrkonja OTM iz Pule, drugo mjesto pripalo je Simonu Kapchevu iz Pain LTD tattoo studija iz Makedonije, a treće mjesto osvojio je Ive Montana iz tattoo studija Freya iz Rijeke.
Best of Saturday bila je Simona iz tattoo studija Tavci iz Slovenije.

Nedjelja je bio miran posljednji dan 5. Rijeka Tattoo Expoa, u kojem su se izrađivale tetovaže za natjecanje u kategorijama Best of Color, Best of Small (color or black and gray) i Best of Show (u ovu kategoriju mogao se prijaviti bilo koji rad izrađen na konvenciji u tri dana).
Iako je odluka žirija bila izuzetno teška, u kategoriji Best of Color slavili su Simona iz Tavci tattoo na prvom mjestu, Goran Micic iz MG tattoo studija na drugom mjestu i Spomenko Žarić Cober tattoo na trećem mjestu.
Best of Small (color or black and gray) kategorija je koja se drži veličine tetovaže 5*5 centimetara. Prvo mjesto uvjerljivo je osvojila Zinka iz tattoo studija Zd Ink. Drugo mjesto pripalo je Matteu Kocijančiću iz OTM, a treće Vlatko Zdravkov iz MG tattoo studija.

Apsolutna pobjednica 5. Rijeka Tattoo Expoa je Simona Borstnar koja je osvojila laskavu titulu Best of Show, sa istim radom koji je u nedjelju osvojila Best of Color.

bofs1
Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i naš vrijedi žiri koji je morao donositi teške odluke, budući da su se natjecali redom vrhunski artisti sa izvrsnim radovima. U petak su naš žiri činili Ognjen Popović Okac, Kristijan Kralj (King tattoo) i Gorgi Ichev (Bloody Blue Tattoo). Subotu su žirirali Dejan Zlendic (Ghost tattoo), Branislav Skenderija Skenda (Chilltattoo) i Kristijan (Cober tattoo). Nedjeljne odluke donosili su Duško Dokmanović (Godina Zmaja tattoo), Miloš Krsmanović (Black tattoo) i Damir Rahmanović (ex Zona tattoo).

Sve u svemu, bila je ovo konvencija za pamćenje, i zahvaljujemo ovim putem svima koji su je učinili takvom!